sluiten
Home Actueel
Warmtepompverplichting: De voor- en nadelen onder de loep genomen
Nieuws

Warmtepompverplichting: De voor- en nadelen onder de loep genomen

Nederland gaat een verandering in de verwarming van woningen ervaren. De voorgenomen verplichting om vanaf 2026 bij de vervanging van een cv-ketel een hybride warmtepomp aan te schaffen raakt bijna 2,5 miljoen huiseigenaren. Het onderzoek door Berenschot, in opdracht van Vereniging Eigen Huis, schetst een beeld van de financiële en praktische haalbaarheid van deze transitie. Terwijl de overheid streeft naar een vermindering van het gasverbruik, wat ook de klimaatdoelstellingen ten goede zal komen, ontstaan er steeds meer vragen over de rechtvaardigheid en de effectiviteit van deze maatregel. 

Hypotheek Visie

donderdag 18 april 2024

    Weloverwogen beslissing

    Een warmtepomp is voor veel mensen een financieel aantrekkelijke maatregel. In de praktijk al helemaal wanneer er zonnepanelen op de woning liggen. Maar de kosten van een warmtepomp blijven hoog. Daarom is het altijd slim om een deskundige mee te laten kijken naar jouw situatie.  

    Buiten het feit dat de warmtepomp ingezet kan worden als energiebesparende maatregel, is je woongeluk natuurlijk ook belangrijk. Wist je bijvoorbeeld dat het in veel gevallen niet alleen mogelijk is om je woning te verwarmen in koude maanden, maar ook om je woning passief te koelen in de warmere maanden?  

    Uiteraard zijn er ook andere manieren waarop je jouw woning kunt verduurzamen. Onze professionele hypotheekadviseurs van Hypotheek Visie kijken graag met je mee naar de verduurzamingsopties die in jouw persoonlijke situatie financieel haalbaar zijn. Maak vandaag nog een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

    Verlaging milieu impact

    Vereniging Eigen Huis roept daarnaast op tot een flexibelere benadering bij de aanschaf van de warmtepomp. Daarom roepen ze op tot een heroverweging van de plannen van de overheid. Zij willen meer aandacht voor maatwerk en hogere subsidies. Dit kan leiden tot een inclusievere strategie die rekening houdt met de verschillen tussen Nederlandse huishoudens.  

    Ook kunnen innovatie en een verbetering van de productieprocessen van warmtepompen de milieu-impact verder verlagen. Recente studies, zoals die van de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO), bevestigen dat warmtepompen, ondanks de hogere initiële milieubelasting, over hun levensduur behoorlijk bijdragen aan CO2-reductie. Dit benadrukt het belang van een voortdurende innovatie en het kritisch beoordelen van de volledige levenscyclus van verwarmingssystemen. Zo blijft de warmtepomp, ondanks de uitdagingen en de noodzaak voor verbetering, een belangrijke schakel voor de transitie naar een duurzamere woningverwarming. 

    Afspraak maken? Vul onderstaand formulier in.

    Deel deze pagina:

    Meer actueel

    Nieuws De visie van Hypotheek Visie: de verplichte annuïteitenhypotheek Nieuws Langere rentevaste periode populair Nieuws Nieuwe hypotheekaanbieders op de markt zorgen voor scherpe rente
    Meer actueel