sluiten
Home Actueel
Ojee, ik heb een huis gekocht!
Blog

Ojee, ik heb een huis gekocht!

Van harte gefeliciteerd, het bod is geaccepteerd! Je hebt eindelijk een huis gevonden dat voldoet aan je wensen en waarbij het is gelukt om tot een deal te komen. Je bent mondeling een prijs overeengekomen en wil het voorlopig koopcontract gaan tekenen. Waar moet je op letten?

Laatst gewijzigd

zaterdag 5 mei 2018

1. Hoe vrijblijvend is een voorlopig koopcontract?

De naam is wat misleidend want een voorlopig koopcontract is wel degelijk bindend. Na ontvangst van de koopovereenkomst die getekend is door jou als koper en de verkoper heb je 3 werkdagen wettelijke bedenktijd. De bedenktijd gaat de dag erna om 0.00 uur in. Mocht je de koop willen ontbinden dan moet je dat laten weten aan de verkoper. Doe dit bij voorkeur schriftelijk, om discussies te voorkomen. Binnen de bedenktijd hoef je geen reden voor de ontbinding op te geven. Maar dan begint het echte werk pas: je moet de financiering rond krijgen. Hiervoor neem je de ontbindende voorwaarden voor financiering op in het koopcontract. Onder punt 3 vertel ik je hier meer over.

2. Laat het koopcontract nakijken door een deskundige

Een koopovereenkomst wordt meestal opgesteld door de makelaar, maar ook de notaris of de verkoper en de koper kunnen dit doen. Op internet kun je ook standaardcontracten vinden welke je kunt gebruiken en welke ook rechtsgeldig zijn. In alle gevallen is het verstandig om het conceptcontract te laten controleren door jouw eigen makelaar of een jurist. Je wilt natuurlijk wel dat het contract aan de wettelijke en aan jouw eisen voldoet.

3. Ontbindende voorwaarden voor financiering

In de koopovereenkomst neem je de ontbindende voorwaarden voor financiering op. Gemiddeld heb je 4 tot 6 weken de tijd om de financiering rond te krijgen. Mocht je de financiering niet binnen de gestelde termijn rond krijgen dan kun je een beroep doen op deze voorwaarden. Als je om deze reden gedwongen wordt om van de koop af te zien, dan is dat mogelijk zonder dat het voor jou grote financiële gevolgen heeft.

Om de ontbinding te onderbouwen dien je meestal twee afwijzingen van geldverstrekkers aan te tonen. Deze kun je bij je adviseur opvragen welke de hypotheekaanvragen heeft voorgelegd bij de geldverstrekkers. Zorg dat je deze voorwaarden écht goed vastlegt, anders riskeer je een boete van 10% van de prijs van het nieuwe huis.

4. Bouwkundige keuring

Als koper heb je de plicht om jezelf op de hoogte te stellen van alle eventuele gebreken aan de woning. Andersom is de verkoper verplicht om jou te vertellen welke gebreken er zijn en jouw vragen over de woning te beantwoorden. Om verrassingen te voorkomen is het aan te raden om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Tijdens zo’n keuring wordt de bouwtechnische staat van jouw toekomstige woning nauwkeuring geïnspecteerd door een professioneel expert. Hij levert een overzichtelijk rapport met daarin beschreven welk onderhoud de woning nodig heeft, binnen welke termijn en hoe duur dat ongeveer gaat zijn. Je kunt dit ook opnemen in de ontbindende voorwaarden. Je spreekt dan af op basis van welke bevindingen je af kunt zien van de koop.

Na het tekenen van de koopovereenkomst gaan we direct aan de slag met jouw hypotheekaanvraag. Als het goed is ben je al bij ons op adviesgesprek geweest en weet je al wat jouw mogelijkheden zijn. Het is dan alleen nog maar een kwestie van finetunen. Door onze ervaring en de samenwerking met bijna alle geldverstrekkers kunnen we ervoor zorgen dat de hypotheek snel is geregeld en ontzorgen we jou van A tot Z. Jij kunt je dus druk maken om de leuke dingen zoals het uitzoeken van de meubels!

Bonita Verberne is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel