sluiten
Home Actueel
De voorlopige hypotheekofferte: hypotheekrecht of niet?
Blog

De voorlopige hypotheekofferte: hypotheekrecht of niet?

Wat betekent het wanneer je een voorlopige hypotheekofferte hebt ontvangen? Veel mensen denken dat je definitief recht hebt op een hypotheek wanneer je een voorlopige hypotheekofferte hebt ontvangen, maar de voorlopige hypotheekofferte zit anders in elkaar.  

Laatst gewijzigd

dinsdag 13 augustus 2024

Hypotheekofferte

Het renteaanbod: een voorlopige hypotheekofferte  

Een voorlopige hypotheekofferte, ook wel renteaanbod genoemd, is een niet bindende hypotheekofferte. In het renteaanbod word je geïnformeerd over het maximaal te lenen bedrag, de hypotheekrente en rentevaste periode waar je mee akkoord kan gaan en welke documenten je nog moet aanleveren voordat de geldverstrekker je aanvraag kan beoordelen.  

Nadat je het renteaanbod hebt ontvangen moet je deze binnen een bepaalde periode ondertekenen en terugsturen naar de geldverstrekker. Wanneer je dit te laat doet, komt het renteaanbod, en daarmee dus ook de voorgestelde rente, te vervallen. Maar let op: Ook wanneer je het renteaanbod tijdig hebt ondertekend en teruggestuurd is deze nog niet definitief, het renteaanbod blijft namelijk een voorlopige hypotheekofferte. De bank kan namelijk ook na ontvangst en ondertekening van het renteaanbod de hypotheekverstrekking nog weigeren. Bijvoorbeeld omdat na controle blijkt dat jouw inkomen onvoldoende zeker of te laag is.  

Het verkrijgen van een definitieve hypotheekofferte  

Nadat je het renteaanbod en alle gevraagde documenten bij je geldverstrekker hebt aangeleverd zal deze jouw hypotheekaanvraag gaan beoordelen. Pas wanneer deze hypotheekaanvraag is goedgekeurd ontvang je de bindende definitieve hypotheekofferte. Dit is het moment dat jouw hypotheek definitief is toegekend.  

Meer weten over de definitieve hypotheekofferte en de inhoudelijke informatie die hierin staat? Klik dan snel op de onderstaande knop.  

  

Eigen land en afwijkende rente  

Omdat er akkoord kan worden gegaan met een renteaanbod denken veel mensen dat de rente die in dit renteaanbod staat aangegeven wél bindend is. Maar wanneer de hypotheekverstrekker niet of te laat akkoord gaat met de hypotheekaanvraag kan het gebeuren dat er een nieuwe rente wordt vastgesteld. De rente in het renteaanbod kan namelijk vaak maar 1 tot maximaal 2 maanden worden vastgehouden. Als de hypotheekaanvraag niet of na deze periode wordt goedgekeurd kan het voorkomen dat de rente in de tussentijd is gestegen. In dit geval moet er akkoord worden gegeven op een ander rentetarief dan in het renteaanbod akkoord mee is gegaan.  

Heb je een stuk land gekocht en moet je hier een hypotheek voor regelen? Hou er dan rekening mee dat bij geen of een laattijdig akkoord de rente kan zijn gestegen. Het is dus belangrijk om erop te letten dat je jouw stuk land ook nog kan betalen indien de hypotheek met een hogere rente moet worden aangegaan.  

Wil je weten welke hypotheek en rente het meest geschikt zijn voor jouw financiële situatie? Onze professionele hypotheekadviseurs van Hypotheek Visie helpen je hier graag bij in een vrijblijvend gesprek. Maak hiervoor een afspraak bij een Hypotheek Visie vestiging bij jou in de buurt.  

Deel deze pagina:

Meer actueel

Hypotheekrenteaftrek na 2031 Nieuws Heb jij na 2031 nog hypotheekrenteaftrek? Aflossingsvrije hypotheek verlengen Nieuws Aflossingsvrije hypotheek: Is verlengen voor jou nog weggelegd? Nieuws Bespaar geld: Laat jezelf goed adviseren over de beste rentevaste periode
Meer actueel