Woonsituatie
Hypotheek en rente
Hypotheek
Juli nadert nu snel en daarmee naderen ook de nieuwe regels voor huurcontracten. Vorig jaar heeft de Eerste Kamer het initiatiefwetsvoorstel Wet Vaste Huurcontracten aanvaard. Deze wet houdt in dat de huurovereenkomsten die na 1 juli 2024 worden afgesloten in principe voor onbepaalde tijd moeten kunnen worden afgesloten.
Ben je van plan om je woning te verhuren of ga je zelf een woning huren? Dan is het belangrijk om te weten wat de Wet Vaste Huurcontracten precies inhoudt.
Hypotheek Visie
dinsdag 7 mei 2024
Het afsluiten van huurcontracten voor de korte termijn zal door de aanvaarde Wet Vaste Huurcontracten een stuk lastiger worden. Voor huurovereenkomsten, die na 1 juli 2024 worden afgesloten, geldt dat er altijd moet worden gestreefd naar het aanbieden van een huurcontract voor onbepaalde tijd.
Alleen in uitzonderlijke gevallen zal het afsluiten van een tijdelijke huurovereenkomst nog mogelijk zijn. Hieronder valt bijvoorbeeld het verhuren van de woning aan studenten en expats. Ook mensen die per direct (tijdelijk) ergens anders moeten verblijven, kunnen nog een tijdelijk huurcontract afsluiten, bijv. In het geval van een echtscheiding.
Wil je jouw eigen woning verhuren? Let er dan op dat een woning waar je een hypotheek op hebt niet zonder schriftelijke toestemming van je bank verhuurd mag worden. Wanneer je dit wel doet dan kan dit negatieve gevolgen hebben.
Lees meer over de gevolgen en waar je op moet letten als je een woning met hypotheek wilt verhuren in het onderstaande nieuwsartikel:
De Wet Vaste Huurcontracten moet ervoor zorgen dat huurovereenkomsten voor onbepaalde tijd weer de norm worden. Hiermee wordt verwacht dat huurders weer dezelfde rechten gaan krijgen als een aantal jaar geleden en er hierdoor meer zekerheid gecreëerd wordt voor de huurders. Het is dus belangrijk, wanneer je een huurovereenkomst met een huurder wilt afsluiten, om open te staan voor het aanbieden van een huurcontract voor onbepaalde tijd.
Het aantal uitzonderingen op het nastreven van een huurcontract voor onbepaalde tijd is inmiddels toegenomen. Dit met dank aan de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) die op 1 juli samen met de Wet Vaste Huurcontracten in werking treedt. Verder werd in mei 2023 al geaccepteerd dat na 1 juli 2024 tijdelijke contracten nog altijd afgesloten mogen worden in de volgende gevallen:
Wanneer je als woningeigenaar een relatie krijgt en met je partner gaat samenwonen. Wanneer dit zogenoemde “proef samenwonen” niet goed gaat kan de woningeigenaar terugkeren naar zijn eigen woning. Tijdens het proef samenwonen mag de woningeigenaar zijn woning eventueel tijdelijk verhuren.
Doelgroep contracten (te denken aan contracten voor studenten en jongeren)
Woningen die een tijdelijke huurbestemming hebben (te denken aan corporatiewoningen, vakantiehuizen, etc.)
Woningen die later nodig zijn voor een kind of ouder (eerstegraads familieleden)
Woningen die later weer nodig zijn voor eigen gebruik (te denken aan tijdelijk werken in het buitenland)